Grupptryck

ingång copy

Grupptryck finns överallt! Det finns på jobbet, i skolan, på fritiden och på andra ställen. Men då kanske ni undrar, vad är grupptryck? Det är när vänner t.ex. försöker få dig att göra saker som du egentligen inte vill eller som du inte är redo för. Det kan till exempel vara att någon har tobak eller andra droger och vill få dig att också börja fast emot din vilja. Personen kan tjata på dig och försöka övertala dig att ta en cigg. Till sist går du med på det fastän du INTE vill.

Detta tryck uppstår när folk säger men ”Alla gör det”. Grupptrycket kan lyckas och personen som är med om det kan förändras helt! Grupptryck brukar vara som en mobbning. I den tysta massan i gruppen som inte själva mobbar fortsätter att vara tysta och rädda för att själva bli utsatta. Man kan hamna i grupptrycket av klädseln, beteendet, intressen, musik, m.m.

I filmen ”Tusen gånger starkare” förekommer det grupptryck. Grym film, måste ses!

Varför är det så svårt att stå emot tryck ifrån dina vänner?

Det är för att du vill bli accepterad och få vara en del av gruppen. Föratt du tycker om dina vänner! För att du är rädd att du inte får vara med i gruppen längre. Föratt dom tvingar dig att göra som dom säger & föratt du känner dig som en del utav gruppen när du gör som dom säger.

Du måste VÄGRA.

ge en anledning. ”Rökning” Nej! Man får gula tänder!

hitta på en ursäkt. ”Jag kan inte! Jag har planerat en filmkväll med en kompis!”

Du kan förhandla.

Kan vi inte göra det här istället?
Kan vi inte komma på nått vi båda tycker är kul att göra?
Varför kan vi inte istället gå ut än att göra det där?

Där ser du, du kan förhindra att grupptryck uppstår! Hoppas ni håller med mig och jag hoppas ni tyckte om inlägget, puss!

 

1 557 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *