Självförtroende.

I svenska har vi haft en uppgift att läsa en valfri bok och sedan recensera den och redovisa för hela klassen. Jag redovisade i måndags och många redovisade idag.
Alla har typ en i klassen som är otroligt blyg. Vi har en tjej i klassen och hon är fruktansvärt blyg och gillar inte att få uppmärksamhet eller beröm. Men hon är GRYM på att läsa, hon läser skit snabbt! Men när det kommer till att prata för klassen och annat är hon otroligt blyg.
När hon skulle redovisa var hon väldigt osäker när hon gick fram och satte sig och det kom några mummel ur hennes mun. Vi vill ju hjälpa henne att hon vågar prata mer för klassen så vi kom på att vi skulle lägga huvudet på bordet så hon inte hade alla ögonen på sig. Då började hon sakta men säkert göra sin redovisning.
Jag tyckte det var jätte bra utav henne!
Jag och min klass vill hjälpa henne så att hon får mer självförtroende och att hon tar emot berömmet hon får. Det finns alltid ett eller annat vis att hjälpa en väldigt osäker person som inte har mycket självförtroende.
Har ni en sådan person i klassen? Hjälp den personen då att få mer självförtroende som vi gjorde idag, jag tror hon var rätt nöjd när hon satte sig igen.
Alla är lika värdefulla och vi behöver bara hjälpa de personen som inte tror på sig själva!

20131129-133238.jpg

20131129-133246.jpg

70 kommentarer

70 kommentarer på “Självförtroende.”

 1. Julia skriver:

  Åh lisa du år så smart

  1. Saskia von Sydow skriver:

   japp

 2. Moa skriver:

  Bra inlägg. Och bra det ni gjorde tror hon blev väldigt glad/lite starkare när ni gjorde det :)
  http://moaaslifee.blogg.se/

 3. Alva skriver:

  Vad läste du för bok? :)

 4. Linnea W skriver:

  Jag brukar inte kommentera, men nu måste jag bara göra det. Så fint av er att göra på detta sättet. När jag gick i skolan hade jag också problem att redovisa, tänk vilken skillnad det hade gjort om klassen hade varit så förstående och stöttande!

  1. me skriver:

   Håller med!

 5. Kappis skriver:

  Jag är också jätte blyg, men det har blivit bättre än innan.

 6. Star Bell skriver:

  Jag år också lite blyg…..

  1. Märta skriver:

   Jag med! :)

 7. Jag Lilian här. skriver:

  ;D

 8. Hannie Pannie skriver:

  Sjukt bra gjort av er! <3

 9. MAMMA skriver:

  Jag var den blyga fram tills nu i 7:an jag är typ verkligen inte blyg längre?

  :(

 10. ebba skriver:

  Ja det har vi, hon är jätte blyg och hon bara mumlade när hon redovisade sitt bildspel idag……

  1. Märta skriver:

   Försök umgås med med henne, lär känna henne occh få henne att tycka att hon är välkommen!

   1. ebba skriver:

    Ja,men hon har gått i klassen alla år, och hons mamma är lärare på den skolan. Men hon är ändå blyg….

    1. Märta skriver:

     Okej men försök vara lite extra snäll mot henne, häng med henne på rasten, prata med henne och viktigast av allt: Ge henne beröm efter att hon gjort en redovisning eller liknande, förstå att det var jobbigt för henne att göra, och säg saker hon gjorde bra och att hon var modig! Det kommer förhoppningsvis få henne att tycka att det är lättare att prata.

 11. Jennifer skriver:

  Jag är den blyga personen..

  1. MAMMA skriver:

   hhahahahahha visst

   1. Jennifer skriver:

    wut?

    1. MAMMA skriver:

     HHAHAHAHHA, jaddu

 12. Lena skriver:

  Ja men hon vågar ju jätte mycket nu! I alla fall.;)

 13. Elliesweetheart Johansson skriver:

  jag är typ den enda i min klass som är blyg blir lätt röd . Men det finns en tjej i min klass och hon är blyg hon vågar inte säga någonting men hon kan säga några ord men inte mycket :) Men vi försöker hjälpa henne att prata mycket :) Men det tar sin tid :) men jag brukar hjälpa henne på rasterna och i klassrummet :)

 14. Viveka Andersson skriver:

  Jag älskar att prata inför klassen och hålla föredrag och sånt, haha
  http://vivve.blogg.se/

 15. julia skriver:

  jag är jättte blyg

  1. MAMMA skriver:

   jätteblyg*

 16. Johanna skriver:

  Kan du göra en ny morgon och kvälls-rutin (Dina äger) :)♥

 17. jonnii skriver:

  Jag älskar att prata inför klassen och tycker att man inte ska vara blyg. vissa är ju det och det kan jag ju förstå! Men om man inte syns och hörs så får man ju inga vänner och snygga killar. Och sånt! jag gillar att jag är skolans populäraste tjej för skoldagarna bilr roligare då

  1. Märta skriver:

   Ja jag förstår dig, men samtidigt så måste man få vara den man är! Att vara blyg behöver absolut inte vara något negativt! Och att vara blyg måste verkligen inte betyda att man inte har några vänner och heller inte kan få några. De flesta som är blyga har bra vänner ändå. Men sedan kan det ju vara så att personen vill vara som alla andra och inte alls vara blyg, men inte vågar gå fram och prata mm, och då ska man såklart få personen att sluta vara blyg. Men det finns också många personer som är blyga men trivs bra med det och som har riktigt bra vänner och då ska man uppskatta personen som den är och jag tycker verkligen inte att man ska säga att det är dåligt att vara blyg, för det är det inte! :)

   1. jonnii skriver:

    Sorry. Your message could not be delivered to:

    jonna akerlund1 (The name was not found at the remote site. Check that the name has been entered correctly.)

  2. Guest skriver:

   Jag är as blyg och jag har ända jätte snälla vänner som jag har as kul med på dagarna och jag längtar efter att gå till skolan för alla fina vänner och hur underbart dom är och hur kul vi har.( jag är verkligen inte populär men jag har ändå jättekul på skoldagarna och har vänner som är värda så sjukt mycket.

   Tak för mig!

   1. jonnii skriver:

    Sorry. Your message could not be delivered to:

    jonna akerlund1 (The name was not found at the remote site. Check that the name has been entered correctly.)

  3. MAMMA skriver:

   Jag är as blyg och jag har ända jätte snälla vänner som jag har as kul med på dagarna och jag längtar efter att gå till skolan för alla fina vänner och hur underbart dom är och hur kul vi har.( jag är verkligen inte populär men jag har ändå jättekul på skoldagarna och har vänner som är värda så sjukt mycket.

   En fråga till dig: Hur vet du att du har roligare för att du är populär?

   Tack för mig!

   förlåt för mycket stav fel och särskrivning men jag suger på sånt och jag är arg och irriterad

   1. jonnii skriver:

    Sorry. Your message could not be delivered to:

    jonna akerlund1 (The name was not found at the remote site. Check that the name has been entered correctly.)

 18. Emmy skriver:

  Jag en sån tjej, men det är bättre från när jag gick i tvåan (går i femman nu) då grät jag så fort vi skulle läsa något upp för klassen! :( Men nu är det bättre, blir lite hackig i rösten men det går bra ändå! :) Men jag vill verkligen kunna läsa upp saker och sånt för klassen, men är inte så säker :( Men tack för en underbar blogg Lisa! :)

  1. Märta skriver:

   Samma här!

 19. Ellen skriver:

  Ett sätt som jag tror hjälper denna tjej är att du börjar umgås med henne. Umgås med henne på rasterna och sitt med henne på lunchen. För då tror jag att hon själv bygger upp ett självförtroende. Att du lär henne att ta ett kliv fram. Hon kanske har få kompisar och känner sig otrygg och ensam. Då tycker jag att du ska räcka ut din hand mot henne och stötta henne. Har själv vart otroligt blyg när jag var i din ålder och det var riktigt jobbigt. Om hon lär känna fler personer på djupet, desto lättare får man ju att våga prata. För ingen tycker väl att det är obehagligt att prata inför sina vänner? Så, nästa vecka så tycker jag verkligen att du ska börja prata med henne och visa att du ser henne.

 20. Angelika Carlsson skriver:

  Jag har ingen sån ii klassen. Men kolla gärna in min blogg. När jag har många som skriver och går in på min blogg så kommer jag börja med tävlingar. Jag har skrivit om mina djur nu och vem vet vad jag kommer skriva om imorgon! Kolla gärna in den.
  Namn: http://www.angelikasliv.blogg.se

 21. Danni Märy skriver:

  Förstår precis hur du menar. Det finns en person i min klass (femman) som beter sig exakt sådär.

  1. MAMMA skriver:

   ”Beter sig exakt så där”????

 22. Leona skriver:

  Hej!
  Jag och min kompis Catta tänkte starta en blogg och ett instagram konto men kommer inte på vad vi ska heta snälla hjälp oss

  1. blubfish skriver:

   Cleott

   1. Märta skriver:

    Bra idé, haha!

 23. Yu Ping skriver:

  Jag är väldigt blyg när det gäller att redovisa nånting inför hela klassen! För alla stirrar på mig och det känns som om jag skulle säga nånting fel och att klassen skulle skratta åt mig! Men annars så är jag som vanligt och blir lite crazy!

 24. Evelina skriver:

  Du och din klass är så fantastiska som hjälper varandra. Om världen fortsätter så kommer alla att ha ett lika bra självförtroende som du.Kramisar!
  Evelinasnails.devote.se / Frågestund. :)

 25. Yu Ping skriver:

  Jag är väldigt blyg när det gäller att redovisa nånting inför hela klassen! För alla stirrar på mig och det känns som om jag skulle säga nånting fel och att klassen skulle skratta åt mig! Men annars så är jag som vanligt och blir lite crazy! Och jag går i Sexan som du Fantastiska Lisa!

 26. Zeinab skriver:

  Jag har också en tjej som är jätte blyg, (femman) när hon räcker upp handen, och då pekar våran lärare på henne, då börjar hon sega det blygt, så ingen hör henne, och när läraren seger att hon ska sega det högt, men då gråter hon.

  1. Märta skriver:

   säga*

  2. Märta skriver:

   Men hon försöker ju iallafall! Jag tycker era lärare borde förstå att hon tycker att det är jobbigt och försöka hjälpa henne i små steg, inte försöka få henne att klara det med en gång! Det är ju så att alla är olika och vi ska vara glada för det! Jag tycker hon är jättemodig som åtminstone försöker, det finns säkert något du tycker är jättejobbigt och tänk då hur modig den där tjejen är! Försök lära känna henne, och ge henne beröm för det hon gör!

 27. Zeinab skriver:

  Hur gör man en sån blogg, seg snälla. Behöver en blogg

 28. Zeinab skriver:

  Kan du sega det imorgon på din video snälla.

 29. myayay skriver:

  jag är ganska blyg om jag räcker upp handen så börjar alla skratta till mig :(

  1. Märta skriver:

   Varför?

   1. myayay skriver:

    jag vet inte men jag tror för jag är så tyst i timmarna så de typ tycker att det är konstigt om jag räcker upp handen (kan nån ge tips hur jag ska göra då?)

    1. Märta skriver:

     Lyssna inte på de som skrattar, räck upp handen och svara så får de se hur mycket du faktiskt vet!

 30. rania skriver:

  gud vad snällt av er och du som skriver det på bloggen och vill hjälpa andra som är blyga så snällt <3 schysst av dig

 31. MAMMA skriver:

  tycker det är ganska taskigt!

  1. Hannah Q skriver:

   Hur kan det vara taskigt? Jag är visserligen en sådan person som avskyr redovisning inför min klass, eller ens öht prata med en ”okänd” eller bara en person jag inte brukar prata med (undantag för familj och vänner). För mig hjälper dock inte att klassen tittar bakåt eller vänder ryggen till (eller vad som helst) för att jag har social fobi/ångest (går i 9an) och det kräver ju lite mera arbete bakom detta för att få bukt med det. Men många lärare har berättat för mig att vissa elever tycker att det blir lite enklare med redovisning om de inte har alla ögonen riktade mot en, det blir mer avslappnat för de personer som kan tycka att det är väldigt jobbigt.

   Jag förstår inte hur du kan tycka att det skulle ens vara i närheten av taskigt? Det är ju snällt att Lisas klass är så stöttande mot denna blyga tjejen. Min klass är verkligen inte det…

   Lisa berättade ju även att tjejen från början av redovisningen bara mumlade lite men hörde knappt något, men när alla lade sina huvuden på borden så började hon prata sakta men säkert och kunde göra sin redovisning. Ser inte problemet? Det är ett stort steg för tjejen om hon är så blyg, att våga redovisa! Och om en redovisning för denna tjejen krävdes att alla skulle lägga sina huvuden ner, så är det väl inte alls konstigt? Det gick ju bra.

   1. MAMMA skriver:

    liehjdvs
    1.) Det var min bror, syster elr kompis (det var inte jag men jag vet inte vem) som skrev det här.
    2.) Jag är jätte blyg och tycker att det lisas klass gjorde var fantastiskt även om det inte skulle hjälpa för mig heller.
    3.) Det Lisas klass gjorde var verkligen underbart. Dom kommer antagligen splittras upp i flera klasser i 7:an och då är det ju sjukt bra för henne att öva på att komma över sin fobi lite och få lite starkare självförtroende. Våran klass splittrades i 3 klasser så jag kom men 3 tjejer och 3 killar från min skola dom andra kände varandra och vi kände bara varandra men vi fick underbara lärare och våran nya klass var typ bäst och alla hittade kompisar.

    Tack för kommentaren!!! :*

 32. Zanna skriver:

  Jag e blyg och det är verkligen jätte svårt att börja prata mer och våga redovisa. Jag har alltid en klump i magen när man ska redovisa men efter så känns det så fruktansvärt bra när man vet att man klara det :) Ibland kan det kännas som att man försöker prata men det kommer inte ut ett ljud.

  1. Star Bell skriver:

   Ja, det känns samma sak här

 33. xandra004 skriver:

  Blir man inte mer nervös när man inte är uppmärksam? Seriöst vi hade en lektion när vi bara skulle prata om sånt…

 34. MAMMA skriver:

  Jonnii

  Jag är as blyg och jag har ända jätte snälla vänner som jag har as kul med på dagarna och jag längtar efter att gå till skolan för alla fina vänner och hur underbart dom är och hur kul vi har.( jag är verkligen inte populär men jag har ändå jättekul på skoldagarna och har vänner som är värda så sjukt mycket.

  En fråga till dig: Hur vet du att du har roligare för att du är populär?

  Tack för mig!

  förlåt för mycket stav fel och särskrivning men jag suger på sånt och jag är arg och irriterad

  1. MAMMA skriver:

   //Stina

  2. jonnii skriver:

   Det är någon som har hackat mig på min kommenar profil! Jag har inte skrivit det där inlägget! det är någon annan så ingen behöver bry sig om den kommentaren! Jag håller helt klart med dig. Jag fattar bara iinte varför någon vill hacka mig, man kan väl göra en egen profil istället!

   1. MAMMA skriver:

    Okej, någon hackade min med och skrev typ tycker det är taskigt

    1. jonnii skriver:

     Sorry. Your message could not be delivered to:

     jonna akerlund1 (The name was not found at the remote site. Check that the name has been entered correctly.)

 35. Märta skriver:

  Förlåt så mycket nu Lisa, det var väldigt fint skrivet men det är en sak som jag tror att du har missat: Du beskriver det som att den här tjejen är blyg, och därför inte vågar tro på sig själv, att hon inte vågar tro att hon är duktig samt ta emot beröm. Jag är inte speciellt säker på att den här tjejen tänker så. Jag är lite sådär halvblyg, men när jag var yngre var jag jättejätteblyg. Men jag har ALDRIG haft det minsta lilla dåliga självförtroende för det. Jag kände väll mer att ”nu ska jag prata, alla kommer lyssna på mig, tänk om jag säger fel och så börjar alla skratta” exempelvis. Men jag har ändå trott på mig själv. Att vara blyg betyder inte att man har dåligt självförtroende. Det kan vara svårt att veta när man inte själv har det så, men bara så att du vet det.

 36. Becca skriver:

  Jag är den blyga och utstötta i klassen haha ^^ Min närvaro är ju sådär och redovisar och pratar aldrig längre i skolan, men det är ju för att min klass inte vill ha med mig att göra :p

  1. Star Bell skriver:

   Samma här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *