Snusa och röka..

Hej,

Igår kom flourtanter till oss och vi lackade tänderna. Dom pratade också om snus och att röka. Jag visste inte alls mycket om sådant eftersom varken min mamma eller pappa håller på med sådant. Det är jag glad över.

Jag är ändå väldigt chockad för i en cigarett är det 2000 giftiga ämnen och när man tänder den blir det 4000. OJ.  Jag visste att det var nikotin i och det är beroendeframkallande. Det finns en giftig gas i som heter kolmonoxid. När man gör tex broar använder man tjära och det finns i cigaretter. Det fastnar i luftstrupen och lungorna som gör hål i dom helt enkelt. Och om man bestämmer sig för att sluta tar det runt 5 år så är lungorna nästan hela…                                        1 snusburk är lika mycket som 75 cigaretter. När folk är vid andra som röker så kallas det passiv rökning. Man andas in deras rök och det är som att röka typ.

Jag säger INTE att jag är en expert på detta nu

 Folk tror att dom kan sluta när dom vill och känner för det men nikotinet gör så att man blir beroende och när man försöker sluta mår man skit och skakar. Folk är så beroende att cigaretter är deras bränsle för en dag. Dom måste röka när dom går upp annars mår dom skit. Det är skrämmande att folk vill röka när det är dödligt.

När man röker så får man mycket dålig kondition, tänder släpper och ramlar av, huden åldras snabbare, stämbanden ändras och man får en grövre röst. Man kan få olika cancer.

Man kan få en sjukdom som heter KOL. Det är en sjukdom som täpper igen luftrören sakta men säkert och man dör…..

Tänk endå om man röker ett paket om dagen så blir det ungefär 17-20 000 kr per år! Tänk vad man kan göra för det. Som tex en resa. Istället slösar man pengar på något dödligt.

Det dör ca 4000 i cancer varje år på grund av att dom röker. trist!

För att göra all detta knarket använder man träd. Men där dom gör knark men nu är alla träden slut så dom har gett sig på regnskogen. Regnskogen är som vår lunga, där vi får mycket syre! Det är en planta man odlar och i dom länderna som planterar detta så låter dom dom yngre skörda plantorna för dom är väldigt farliga. Dom yngre har inget skydd för kroppen och får massa sår av all gas som kommer ifrån plantorna.

Jag tror folk håller på med detta dels för att vara coola eller grupptryck. Att dom hänger med folk som håller på att röka och annat. Kompisarna vill att man ska prova och man blir beroende, det är tråkigt!

Det låter säkert som jag tror jag är expert och vet allt kring detta, jag har lärt mig allt detta på 45 minuter och under dessa 45 minuter har jag blivit chockad av hur farligt detta egentligen är! Tänk att dom som gör snus och cigaretter på ett sätt dödar folk. Jag kommer aldrig hålla på med rökning, snusning oså. Jag tycker det är en sjukt onödig sak som är skit farlig!                                                      Ni kommer säkert säga nu. Du kommer börja att röka det gör ju alla!  Jag har tagit upp en gång att jag aldrig kommer röka oså och ni som inte tror att jag inte kommer hålla mig borta ifrån rökning. Ni får väll se ;)

Jag ville bara skriva detta eftersom folk inte förstår vilken skada det gör för sin kropp, ni får tycka vad ni vill. Men detta är sanningen helt enkelt!_DSC0235

575 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *