Snusa och röka..

Hej,

Igår kom flourtanter till oss och vi lackade tänderna. Dom pratade också om snus och att röka. Jag visste inte alls mycket om sådant eftersom varken min mamma eller pappa håller på med sådant. Det är jag glad över.

Jag är ändå väldigt chockad för i en cigarett är det 2000 giftiga ämnen och när man tänder den blir det 4000. OJ.  Jag visste att det var nikotin i och det är beroendeframkallande. Det finns en giftig gas i som heter kolmonoxid. När man gör tex broar använder man tjära och det finns i cigaretter. Det fastnar i luftstrupen och lungorna som gör hål i dom helt enkelt. Och om man bestämmer sig för att sluta tar det runt 5 år så är lungorna nästan hela…                                        1 snusburk är lika mycket som 75 cigaretter. När folk är vid andra som röker så kallas det passiv rökning. Man andas in deras rök och det är som att röka typ.

Jag säger INTE att jag är en expert på detta nu

 Folk tror att dom kan sluta när dom vill och känner för det men nikotinet gör så att man blir beroende och när man försöker sluta mår man skit och skakar. Folk är så beroende att cigaretter är deras bränsle för en dag. Dom måste röka när dom går upp annars mår dom skit. Det är skrämmande att folk vill röka när det är dödligt.

När man röker så får man mycket dålig kondition, tänder släpper och ramlar av, huden åldras snabbare, stämbanden ändras och man får en grövre röst. Man kan få olika cancer.

Man kan få en sjukdom som heter KOL. Det är en sjukdom som täpper igen luftrören sakta men säkert och man dör…..

Tänk endå om man röker ett paket om dagen så blir det ungefär 17-20 000 kr per år! Tänk vad man kan göra för det. Som tex en resa. Istället slösar man pengar på något dödligt.

Det dör ca 4000 i cancer varje år på grund av att dom röker. trist!

För att göra all detta knarket använder man träd. Men där dom gör knark men nu är alla träden slut så dom har gett sig på regnskogen. Regnskogen är som vår lunga, där vi får mycket syre! Det är en planta man odlar och i dom länderna som planterar detta så låter dom dom yngre skörda plantorna för dom är väldigt farliga. Dom yngre har inget skydd för kroppen och får massa sår av all gas som kommer ifrån plantorna.

Jag tror folk håller på med detta dels för att vara coola eller grupptryck. Att dom hänger med folk som håller på att röka och annat. Kompisarna vill att man ska prova och man blir beroende, det är tråkigt!

Det låter säkert som jag tror jag är expert och vet allt kring detta, jag har lärt mig allt detta på 45 minuter och under dessa 45 minuter har jag blivit chockad av hur farligt detta egentligen är! Tänk att dom som gör snus och cigaretter på ett sätt dödar folk. Jag kommer aldrig hålla på med rökning, snusning oså. Jag tycker det är en sjukt onödig sak som är skit farlig!                                                      Ni kommer säkert säga nu. Du kommer börja att röka det gör ju alla!  Jag har tagit upp en gång att jag aldrig kommer röka oså och ni som inte tror att jag inte kommer hålla mig borta ifrån rökning. Ni får väll se ;)

Jag ville bara skriva detta eftersom folk inte förstår vilken skada det gör för sin kropp, ni får tycka vad ni vill. Men detta är sanningen helt enkelt!_DSC0235

65 kommentarer

65 kommentarer på “Snusa och röka..”

 1. Saskia von Sydow skriver:

  First! håller med dig!

  1. Andrea skriver:

   Ja bara för du är först tror du att du ska få nobelpris nu eller? -.-

   1. Saskia von Sydow skriver:

    nej! men det är ju inte förbjudet att nämna att man fick kommentera först nån gång! och det är väl ändå inte jordens undergång att kommentera det! eller?!!!!!

 2. Tina skriver:

  Håller med dig mina föräldrar gör inte heller det tur det

 3. Saskia von Sydow skriver:

  Jag fick lära mig lite om rökning på min biologi lektion och jag kommer aldrig röka och jag förstår mig verkligen inte på folk som röker, även om de är snälla!

 4. Saskia von Sydow skriver:

  Ville bara säga det!

 5. Ronja01 skriver:

  Tror på dig :)

 6. Ronja01 skriver:

  Tänker inte heller aldrig röka

 7. Izabelle skriver:

  Jag håller med men min mamma gör det

 8. Alice skriver:

  Förstår hur du tänker! Men hur fel är det inte när folk i din ålder 12-14 åringar röker? Min syster började röka när hon var 13 och själv tycker jag det är sjukt..

  1. Tina skriver:

   Började din syster röka när hon var 13 hur gammal är hon nu?

   1. alice skriver:

    Hoon är 18

  2. Tina skriver:

   Började din syster röka när hon var 13 hur gammal är hon nu?

 9. Johanna skriver:

  Du har nog kopierat allt detta!

  1. Andrea skriver:

   du har själv kopierat -.-

  2. Amanda skriver:

   varför skulle hon det johanna

 10. hästgodisen skriver:

  Exakt, det är så sant allt du säger i denna text. Håller med om varenda ord. Man blir ju chockad när man tänker på hur hemskt det egentligen är.. Som tur är är det inte någon i min familj som röker tack vare Gud ♥

  ponyhorsebigpony.blogspot.com

  1. Amanda skriver:

   kolla snälla in min blogg pliz http://amanda971.wordpress.com/

 11. tothedeath.blogg.se skriver:

  Här kanske du försår lite mer varför folk röker och slösar sina pengar :) http://tothedeath.blogg.se/2014/january/rokning.html

  1. Andrea skriver:

   För dom vill dö? O.o

   1. tothedeath.blogg.se skriver:

    Öh nej? Läs inläggget istället -.-

 12. anna-cornelia. ♡ skriver:

  Håller med helt & hållet, det är farlig att röka. Innan jag läste denna text visste jag inte så mycket heller, men efter så inser jag ännu hur farligare det är! ♡ jag tror på att du inte kommer börja med det, för du är inte en sån människa. Du är underbar ♡

 13. anna-cornelia. ♡ skriver:

  Håller med helt & hållet, det är farlig att röka. Innan jag läste denna text visste jag inte så mycket heller, men efter så inser jag ännu hur farligare det är! ♡ jag tror på att du inte kommer börja med det, för du är inte en sån människa. Du är underbar ♡

 14. Frida skriver:

  Tur att min mamma och pappa röker inte

 15. Ithrenniel skriver:

  Bra skrivet, det är så sjukt att folk börjar. Jag förstår att det är jobbigt att bli av med beroendet, men just därför är det så idiotiskt att ens sätta en cigarett i munnen från första början. Jag hoppas verkligen att du håller ditt ord nu Lisa! Jag tror på dig, du är en smart tjej! :) Och jag hoppas också att du kan ha ett gott inflytande på dina nära och kära också, så att även de håller sig borta från nikotinet! :)

  http://www.ithrenniel.blogg.se

 16. Thelma Olsson03150 skriver:

  Helt rätt Lisa. Jag tänker inte heller börja snusa eller röka nån gång. Kram!<3

 17. Astrid Eklöf skriver:

  kommer heller aldrig börja röka, det är så rätt av dig, mina föräldrar röker inte heller :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

 18. Julia skriver:

  Det här var intressant att läsa! Våra grannar är ute och röker var tionde minut.. :o

 19. Sandra Viktorsson skriver:

  fin bild på dig :)
  nattstad.se/sandraviktorsson

 20. Alma Olsen skriver:

  Lisa, Även fast du säger: jag kommer aldrig att börja röka. Så vet du inte om du kommer att göra det i framtiden. När jag var i din ålder så sa jag oxå att jag aldrig skulle börja. Vi har oxå haft ett sådant snack i skolan och jag känner igen precis allt du skriver. Men nu har jag faktiskt gjort det några gånger. Det var för att min kompis ”tvingade” mig. Så säger bara att du kan inte veta i förtid om du kommer börja röka eller inte. Om några år så kanske alla dina kompisar röker och gnäller om att du oxå ska testa. Ville bara säga det :)

 21. Erica Johansson skriver:

  Min mamma rökte men hon har slutat nu.. hon var trött o sånt när hon rökte men när hon slutat nu e allting bra..min pappa snusar jag e rädd att de ska hända honom något.. mamma o pappa e skilda jag bor hos mamma

 22. Ida skriver:

  ”Man kan få en sjukdom som heter KOL. Det är en sjukdom som täpper igen luftrören sakta men säkert och man dör…..” alla dör nångång ;) men min farfar har KOL men han kommer inte (det är vad läkaren säger alltså) dö av att han har KOL.

  1. Sofiaa skriver:

   Jo alla med kol dör förr eller senare ( ofta ganska långsam död) min pappa har haft de i flera år i den bryter sakta ner honom

 23. Silver Directioner skriver:

  Mina föräldrar röker och har gjort det sålänge jag kan minnas. Så man dör inte utav 1 år direkt…

 24. Silver Directioner skriver:

  Du har rätt!!! Men jag blir lite sårad när du skriver såhär och mina föräldrar röker…

  1. :) skriver:

   Jag tycker inte att du ska ta åt dig, inget kommer att hända dina föräldrar, så ta inte ut något i förskott ;)
   Tycker också att det är rätt så tråkigt att man läser sådana här saker då det finns många barn vars föräldrar röker. Men Lisa menade inget illa med det utan påpekade bara konsekvenserna.
   Kram! :)

 25. :) skriver:

  man tappar tänderna när man är 70 i sådana fall, finns folk som röker i över 20 år inget händer, däremot får man ett grymt hål i tandköttet efter snus.. dessutom så röker/snusar man för att man kanske är lite stressad. Jag känner folk som röker och är cool lugn med det även om man är orolig ibland. Det finns även knark i coca cola, det är samma sug man får efter cigg eller snus. Så då är det lika bra att sluta sälja cola.
  Påpekar dock inte att du har fel, så no hate, tack!
  Ha en bra dag, många kramar från mig. :)

 26. Ellen skriver:

  Mina föreldrar röker inte!!!

 27. Ida Boström skriver:

  Jag tycker det var bra av dig att ta upp ett sådant här ämne när du har många yngre följare/läsare, men samtidigt blir jag lite upprörd. Jag kan garantera dig att alla som röker vet vad rökningen gör med kroppen och hur mycket det skadar en. Jag har rökt i åtta år och när jag bestämde mig för att sluta gjorde jag det bara. Självklart är nikotinet beroendeframkallande men man kan sluta utan konsekvenser även fast man är beroende. Jag har heller aldrig varit med om någon som mått dåligt på något sätt av att de inte har rökt, förutom att de blivit lättirriterade. Givetvis är det olika från person till person men det verkar som att du skriver om rökare generellt och jag tycker inte att det stämmer. Rökning är verkligen farligt och ingen borde börja röka, men samtidigt har alla olika anledningar till det. Alla röker inte för att vara ”coola” eller för att de ”pressats” till det. Rökning medför många risker, men samtidigt så finns det många som inte påverkas speciellt mycket alls av det. Som sagt tycker jag att det var superbra att du skrev det här inlägget, men samtidigt tycker jag att du kanske borde ha läst på lite mer om det.
  Som en föregående talare skrev så påpekar jag inte att du har fel, jag tycker bara att du generaliserar konstigt om något du inte har så mycket kunskap om.

  1. Amanda skriver:

   snälla kolla in min blogg http://amanda971.wordpress.com/

 28. Amanda skriver:

  kolla in min blogg snälla http://amanda971.wordpress.com/

 29. Frida Sundén skriver:

  kolla in min nya blogg http://fridasunden.blogg.se

 30. Ella skriver:

  min låtsas farfar fick KOL för att han rökte jag saknar han från djupet av mitt hjärta och nu är jag rädd att min farmor också ska dö för att hon röker:/ Love ya

 31. tilde skriver:

  åååh så himla glad att du skrev detta började nästan gråta för att min pappa snusar vet int hur ofta men jag ser det varje dag typ!!!

 32. Sandra skriver:

  om en tjej börjar röka innan hon är 20 så förkortar hon sitt liv med 10 år… och om en kille gör det förkortas hans liv med 8 år….

 33. Love<3 skriver:

  Min pappa rökte och snusa men han sluta när min storebror föddes!(: (:

 34. Sandra skriver:

  (ingen i min familj eller släkt röker!som tur är!) ;3

 35. Michaela skriver:

  Du har helt rätt.jag älskar dig och dina videos

 36. sofie skriver:

  Jag röker, gjort det sän jag va 12 (fyller 14 i februari)
  Klart det är tragiskt att jag röker i denna ålder. Anledningen till att jag röker är att jag har haft problem med familjen, vänner, skolan hela livet helt enkelt.
  Jag började ju skära mig när jag va 9 sen blev det rökning när jag va 12 sen droger. Jag lyckades sluta röka under förra sommaren. . Sen va det nå snubbe som bjöd o jag va så dum som tog emot. . Kommr inte ur de nu. Ett tips till er alla är att aldrig äns tästa röka. Varken bra för en själv eller samhället. Ps. Älskar dig lilla söta goa lisa ♡ ge aldrig upp dina drömmar :* //sofie ^-^

 37. T-nice skriver:

  Det är många som röker för att deras föräldrar/ kompisar/ släktingar eller någon annan som man ofta möter just röker.
  Det blir lite som att det smittar, som när man ser någon gäspa så gör man ofta det också då. Det är lite så med rökning.
  Har gått förbi många som rökt men har bara hostat eller hållt andan när jag gått förbi.
  Håll andan, det är ett tips till er som inte vill få i er rök lukt.

 38. xandra004 skriver:

  Lisa när människan åldras dör vi redan på ett långsamt sätt

 39. Alice Pettersson skriver:

  För några veckor sen så var min klass till ”häösoäventyret” och gick på en typ undervisning om rökning, när vi kom hem kollade vi på en film om tobaksplantan och barnarbetet. Det är helt hemskt. Ville bara säga att jag tyckte det var roligt att du visste det för du är min förebild, tycker det är bra att barn får lära sig sånt.

 40. Smilla skriver:

  Som du sa att man kunde dö av kol, det är sant. Min mormor dog av det 2010 för att hon rökte för mycket! Hon var beroende.

 41. Aleyna Baysal skriver:

  Min pappa har rökt nu i cirka 30 år…. :(

 42. noname skriver:

  För det första så är inte cigg/snus knark för cigg/snus är lagligt, för det andra så vet samtliga som röker att det är farligt och de förkortar livet osvosv. Saken är den att de behöver inte vara gupptryck osv utan de kan vara att man mår dåligt som får en att röka.Man kan bli riktigt sjuk om man slutar röka om man rökt ett bra tag så inte speciellt bra att sluta heller för den delen. Säg inte ”ska aldrig sluta röka” för man ska aldrig säga aldrig!

 43. hekke skriver:

  otroligt söt du är!

 44. Maja skriver:

  Min syster röker inne, hon tycker det är gott att röka när hon sitter vid datorn, för att askan blir jättelång. Vad tycker ni om det? Röker du/nån hemma hos dig? Berätta gärna.

  1. Lars skriver:

   Både min mamma och pappa röker, men som tur är inte inne.

 45. Denni skriver:

  Jag sa att jag aldrig tänkte börja att,snusa när jag var i er ålder. Själv är man snusar man nu.

 46. Denni skriver:

  Nikotinet är ju lugnande när det behövs i vissa situationer. Men okej att snusa eller röka kan man ju inte säga att det är skit. Inte coolt, tobaksföretagen vet hur dom ska lura folket på kostnader. Mycket fint och korrekt, skrivit.

 47. directory skriver:

  I simply want to say I’m very new to weblog and really savored your page. Very likely I’m want to bookmark your site . You certainly come with excellent well written articles. Appreciate it for sharing with us your website.

 48. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 49. There is noticeably a lot to realize about this. I suppose you made certain nice points in features also.

 50. Kurye olarak hizmet veren kişiler, bulundukları lokasyondaki her adrese en kısa sürede ulaşma yolunu bilirler. Üstelik verilen bu görevi hava, trafik ve buna benzer diğer olumsuz şartlardan etkilenmeden yerine getirirler. Yani iş hayatı başta olmak üzere hayatın hemen her alanında önemli görevleri üstlenebilir ve başarıyla yerine getirebilirler. Özellikle büyük şehirlerdeki trafik kaosu ve adres konusundaki karmaşa göze alınırsa, kurye hizmetlerinden faydalanmanın bazı durumlarda zorunlu hale geleceği anlaşılabilir. Örneğin İstanbul’un bir noktasından diğer bir noktasına acil şekilde önemli bir evrak ulaştırmak gerektiğinde ya da hastanızın ihtiyacı olan ilacı acil ve güvenli bir şekilde ulaştırmak gerektiğinde, İstanbul moto kurye hizmetimizden faydalanarak sorununuza çözüm üretebilirsiniz.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *