AUTOGRAFEN

Denna video Autografen från organisationen Nolltolerans handlar om mobbning i skolan, och speciellt om en person som ser vad som händer, inte riktigt deltar i mobbningen men inte heller står upp för den mobbade. Det är så sorgligt och också så vanligt. Den personen som inte vågade stå upp var den mobbades bästa kompis. Hon vågade inte säga ifrån, hon vågade inte ta den mobbades parti, hon vågade inte fortsätta vara vänner. Av rädsla för vad gruppen skulle säga. Detta är grupptryck.

Känner du igen dig? Kan man göra något? Vad kan man göra? Du kan alltid gå till en vuxen i skolan och förklara vad som händer. Och du kan välja den mobbades parti. Visst, det kan vara läskigt att stå upp för den som blir mobbad, men det är det ändå rätta att göra. Och tillsammans är ni starka! Gå tillsammans och prata med era föräldrar, era lärare eller rektor.

Är du en som mobbar? Det är aldrig för sent för att dra dig ur och sluta. Det är aldrig för sent att ta parti för den som mobbas, det är aldrig för sent för att be om ursäkt. Också du kan be om hjälp av en vuxen i skolan. Förklara situationen för en lärare, rektor eller skolsköterska och hjälp till genom att vara den som vill lösa problemet.

Har ni några tips på vad man kan göra?

Låt oss TILLSAMMANS stå upp mot mobbning!

7 kommentarer

7 kommentarer på “AUTOGRAFEN”

 1. Anders Pettersson skriver:

  Förstår dig precis, vart mobbad hela min högstadiet och ingen lyssnade eller ville förstå, var först på gymnasiet när man bytte skola som saker blev lite bättre, Tycker du är enormt stark som orkar och vågar prata om och berätta hur det är, tror det verkligen hjälper många i samma situation. HAde iaf hjälpt mig massor om du funnits för några år sen :P Men ville mest bara berätta hur otroligt starkt och underbar person du är, du har så många som följer dig och du är en sån bra förebild för dem. Fortsätt att vara dig själv vad än andra tycker. Vet ju inte hur det är med dig men kan tänka mig att en del är avundsjuka för att du är framgångsrik och inte de, men vad vet jag, ska sluta svammla :P MEn vill iaf att du ska veta att du är en enorm förebild för många och det finns otroligt många där ute som verkligen älskar dig för den du är och gör. /Kram Anders

 2. Matilda skriver:

  Så himla bra inlägg! Tycker verkligen att det är så bra att du skriver om sånt här!

  http://nouw.com/matildardn

  1. Misslisibell skriver:

   Tack!

 3. Anonym skriver:

  Jättebra att du skriver inlägg om dessa saker, men du kanske skulle kunna tänka på att variera inläggen lite och sen också skriva lite längre inlägg! Puss

 4. Temmy skriver:

  Tänkte bara rekommendera en serie som heter ”Det handlar om dig”, en serie som handlar om mobbning och är väldigt bra!

  Citerar lite vad den handlar om;

  ”Hur kan personer som var och en är schysta göra fruktansvärda saker mot andra när de är i grupp? Mobbning handlar inte bara om den som mobbar och den som blir utsatt. Alla som ser men inget gör, har också en del i det som sker.”

  Finns en länk på UMOS hemsida om du inte skulle hitta den, tänkte att du verkar brinna för ämnet så det kanske är intressant att se på den :-)

 5. fanyy skriver:

  Det är så bra att du tar upp det 👏

  Det här är också en bra video:
  https://youtu.be/92dxBY755Xc

  https://fanyys.wordpress.com

 6. Stella skriver:

  Det brukar finnas en kurator och psykolog i varje skola. Både mobbaren och den mobbade kan gå dit med sina problem. Mobbaren kan få hjälp med sin anledning att vilja kränka, och den mobbade kan gå dit för att få hjälp med att sluta att bli mobbad & få bättre självförtroende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *