ATT SAMLA PÅ LEKSAKER

photo303321152224340474
Det är många som tycker att det är konstigt att jag som är 15 år samlar på leksaker. Jag har pratat en del om detta i några videos och vill förklara lite mer här.

Det är nämligen så att över hela världen finns det jätte jättemånga vuxna som samlar på leksaker. Det kan vara allt möjigt; dockor, nallar, modelltåg, modellflygplan, porslinsdockor, Pet Shops, osv. osv. När det gäller dockor och nallar så finns det jättemånga som samlar, bloggar om det, gör reviews både i bloggar och på YouTube, tillverkar dem, syr kläder till dem och säljer dem på Tradera, Ebay och Etsy. Det finns många som har det som sitt jobb att tillverka exklusiva nallar och dockor, som sedan säljs på Ebay, Etsy eller av återförsäljare.  Många stora märken av dockor och nallar tillverkar förutom leksaker för barn också exklusiva samlarnallar och -dockor som är inte är för att leka med utan just för vuxna att samla.

I andra länder finns det många dock- och nallemässor dit det kommer försäljare och samlare från hela världen. Jag har sett många annonser av sådana mässor i t.ex. Tyskland, Holland och Storbrittanien. På engelska och tyska finns det också många tidningar för dock- och nallesamlare. Här är bara ett par exempel:

Dolls Magazine, Australian Dolls, Bears and Collectibles, Soft Dolls and Animals, Art Doll Quarterly, Antique Doll Collector, Designer Dolls Magazine, Doll News, Puppenmagazin, Puppen & Spielzeug, Collecting Bears and Dolls Magazine, Teddy Bear Times, Bears & Buds, Teddy Bear & Friends, Bärreport, Teddys Kreativ, Teddy & Co.

I Sverige och på svenska verkar det inte finnas så mycket på det här området än. Den enda återförsäljare som jag har lyckats hitta på nätet är Margarethas Dockskåp som säljer exklusiva samlardockor och nallar (och också leksaker) och som brukar organisera en mässa för samlare varje år. Men om ni har tips på flera svenska återförsäljare, så kommentera gärna!

Men utomlands är detta som sagt jättevanligt. I tidningar som jag nämnde brukar det stå jättemånga annonser på mässor, och utställare från hela världen kommer dit.

Det som många samlare håller på med också, det har jag också nämnt i nån av mina videos, det är leksaksfotografier. Det finns hur många konton som helst på Instagram av folk som tar roliga bilder på t.ex. dockor, nallar, lego, playmobil, badankor, osv. osv. osv. Många av dessa konton är av vuxna, och många bilder är riktiga konstverk. Jag har också ett IG konto där jag lägger upp bilder på dockorna.

Sen så samlar folk (bland annat jag) på samlarfigurer, såsom Pet Shops, My Little Pony figurer, Shopkins osv. Det finns kanske inte direkt tidningar om detta men det finns hur många YouTubekanaler som helst om detta! Det är bara att söka på YouTube så kan man sitta där i en vecka och titta haha.

Så även om många som följer mig kanske tycker att detta är konstigt att samla på leksaker, så är det jätte jättevanligt utomlands!

291 kommentarer
Detta inlägget postades i: Dockor.

291 kommentarer på “ATT SAMLA PÅ LEKSAKER”

 1. Anonym skriver:

  Jag tycker att det är ok att du samlar på leksaker. Men jag trodde din youtube kanal var lite mer style. Känns som du tappat det med style. Inte så ofta det kommer style relaterade videos och isf är det harry potter sminkningar osv. Alla gillar inte Harry potter liksom. Kan du t.e.x inte göra sådana pulver godis

  1. Ellen skriver:

   Ser du inte själv hur motsägande din kommentar var nu? Du trodde det var mer style, men du vill ha pulvergodis videor?

   1. Berit skriver:

    Jag tror Anonym menar att hen vill ha andra videos än leksaksvideos och Harry Potter.

 2. Ann skriver:

  bra skrivit folk får samla på vad vill :)

 3. Emma skriver:

  Bra skrivet! Jag tycker att folk har rätt att samla på vad de vill oavsett om de är gamla eller unga! :)

 4. Lana skriver:

  Bra skrivet Lisa!
  Jag som 9 år (fortfarande liten men) samlar på Shopkins man kan beställa på nätet Shopkins som är säsong 2, 3 4, och jag tror också säsong 5.
  Jag fick inspiration från dig att börja samla på leksaker och inte leka med dom utom samla.
  Jag ville testa och det verkar vara superkul verkligen!
  Fortsätt med det du gör och bry dig inte om vad andra haters säger/skriver te.x ”ÅHH leker du med leksaker Lisa! ÅHH köper du sånna barnsliga saker Lisa!”
  Bry dig inte och fortsätt med den fantastiska hobbyn du håller på med Lisa!
  PS. ILYSM❤️

 5. A skriver:

  Jag tror egentligen ingen bryr sig om att du samlar på alla sorters leksaker, grejen är den att din Youtube kanal består endast av leksaksvideos nu, vilket de flesta finner ointressant. Det är din kanal och du gör vilka videos du vill, men för ditt eget bästa kan du kanske variera lite :)

 6. Sara skriver:

  Och fast det inte skulle ha vart jättevanligt utomlands så skulle det inte ha vart nåt fel med de!

 7. Ellen skriver:

  Att det finns vuxna som gör det ”utomlands” betyder inte att det är normalt? Det är ju som att säga att det finns människor som mördar folk, så därför är det helt okej att göra det. Nu tycker jag såklart inte att det är samma sak, men ser du vart ditt argument faller? Det låter bara dumt när du försöker rättfärdiga det på något sätt, säg bara ”jag tycker om det, punkt slut”. Vad du gillar eller inte gillar har ingen annan med att göra. Men som någon annan kommenterat tror jag inte att någon direkt bryr sig om att du samlar på dockor och leksaker, det är bara det att de flesta som följer dig inte alls delar ditt intresse.

  1. #GoLisa skriver:

   Bara för att du inte har intresse för det så betyder inte det att vi andra inte heller har det. Jag gillar Lisas ”leksaksvideor” och jag är inte ensam om det. Låt henne bara få göra det hon vill göra! Ingen ska hacka på henne bara för att hon gillar att göra något som någon annan inte gillar. Jag tror inte att hon bryr sig om vad andra tycker. För varför skulle hon det?!

   1. :))) skriver:

    #GoLisa, har du hör om konstruktiv kritik någon gång? Om inte, sök upp det. Ellen ”hackar” inte på Lisa utan berättar om hennes teorier och tankar. Precis som att Lisa har all rätt i världen att samla på leksaker så har hennes följare lika stor rätt att säga vad de tycker, annars kan hon ju inte förbättra sina videor, få tankeställare eller liknande.

    Ha en fortsatt bra dag!

  2. Melina skriver:

   ”Ellen”, jag tror att Lisa har en viktig poäng i det hon tar upp. Det handlar ju om att det finns normer i samhället, vilka talar om för oss hur vi ”bör” vara, vad vi ”bör” gilla m m. Dessa normer sammanförs ofta med kön, ålder, bakgrund osv. Det betyder att det finns ”rätt” sätt eller ett mer accepterat sätt att vara exempelvis pojke, flicka, barn eller vuxen på.
   Att Lisa därför försöker ”rättfärdiga” det genom något som du uppfattar som ett ursäktande, är ju för att många tyvärr är så kritiska mot andra.
   ”Det är var och ens ensak” säger man gärna, men hur ofta tillåts man att vara den man vill vara?

 8. Hugosvloggs skriver:

  Jag håller absolut med, du samlar ju bara på vissa saker, om jag skulle samla på frimärken skulle ingen bry sig lixsom saker som saker <3 och jag älskar dina samlingar och att du står upp för det GO LISA!!! <3 kika gärna in min youtube kanal https://www.youtube.com/channel/UCWDvpRGthPYbWA88E-HfkQg

 9. Aeh skriver:

  Hej Lisa ❤️❤️ Jag och många andra respekterar att du har intresse för dockor, men iblad känns det som om ”det tar över” din smink kanal.. Men det är din kanal så det är du som betsämmer vad som ska visas älskar dig ❤️❤️

 10. Jenniey Love skriver:

  Tycker det är bra att du står på dig. Jag samlar på små söta Filly-hästar, dock inte lätt att få tag på längre och jag fyller 24 i sommar. Man är aldrig för gammal för att kunna samla på saker. kramiz<3

 11. Sara skriver:

  Min pappa samlar på bilar, inte riktiga. Det är inte ens plast bilar. Han har samlat dem i 10 år och har ett helt rum med BARA bilar. Pappa säger att han samlar på dem för att han tycker dem är coola, OCH om några år om han tröttnar på dem kan han sälja dem. Pappa kan köpa 4 (Moderna) bilar för 3-500. Vad kul att det finns en öppen youtuber. Som jag har längtat efter!
  Lisa du är så himla cool!

 12. Stella skriver:

  Lisa du är nån som man bara vill va super bästis med. Jag har alltid tyckt om dig men när jag fick reda på att du älskar att samla osv så älskade jag dig ännu mer. Jag samlar också på dockor såsom ever after high, monster high. Och tex lps, mlp✨✨💕Hoppas dina andra följare förstår att det är vanligt runt om i världen snart. Kram ♡

 13. Nilla skriver:

  Helt rätt att samla på leksaker. Det gör jag med, dock lego vilket kanske är lite ovanligt för att vara en tjej. Gjorde ett fynd på http://www.leksaker.se häromdagen.

 14. Maja Åkesson skriver:

  Självklart ska man samla på leksaker men sedan måste man våga att skänka till de som inte har råd att köpa. Jag köper ofta leksaker på http://www.gladaapan.se de har mycket fint som jag inte hittar på andra ställen. Vi har lite dåligt utbud där jag bor.

 15. Ulrika Ståhl skriver:

  Hej. Roligt att läsa om dig och ditt intresse. Jag har själv samlat på porslinsdockor i alla de möjliga former men då utrymmet här hemma begränsades så fick dom en fristad fint nerpackade i lådor. Om du eller någon på detta forumet är intresserade av dessa så skulle jag vara glad om dom fick pryda ett hem och inte bo i förvaringslådor. Vid intresse så kontakta mig ulrika.stahl@hotmail.com så mailar jag bilder och önskat pris (det kan vi diskutera beroende på hur många dockor som intresserar).

 16. JennyMinerva skriver:

  Jag är snart 44 och samlar på leksaker, gärna färgglada saker som PEZ, My Little Pony, Hello Kitty etc. När jag var yngre samlade jag på teddybjörnar & dockor. Jag tycker att man blir glad av att omge sig med leksaker även som vuxen :)

 17. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

 18. Yeezy Shoes skriver:

  Yeezy Shoes

  Jordan 12 Gym Redhttp://www.jordan12gymred.us.com/ nike factory outlethttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/ Nike Outlet satorehttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.us/ Nike Outlethttp://www.nikestores.us.com/ retro jordan 33http://www.jordan33…

 19. Yeezy 500 skriver:

  Yeezy 500

  Jordan 12 Gym Redhttp://www.jordan12gymred.us.com/ nike factory outlet store onlinehttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/ Nike Outlet satorehttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.us/ Nike Outlethttp://www.nikestores.us.com/ retro jordan 33http:/…

 20. youtube skriver:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *